Utrecht, 4 september 2023
Naar aanleiding van onze actie van maandag 28 augustus 2023 bij Tata Steel IJmuiden willen wij graag de volgende verklaring afleggen:
“Vorige week maandag 28 augustus hielden wij, klimaatactivisten van Kappen met kolen en Extinction Rebellion, een blokkade bij Tata Steel IJmuiden. Van ongeveer 12:00 uur 's middags tot 18:00 uur 's avonds hebben wij drie poorten geblokkeerd. Dat deden wij omdat wij van mening zijn dat Tata onmiddellijk moet stoppen met het gebruik van kolen en Kooksgasfabrieken 1 en 2 zo snel mogelijk moet sluiten. Niet alleen is Tata als gevolg van het stoken van kolen de grootste individuele uitstoter en vervuiler van Nederland, maar omdat de bedrijfsprocessen van Tata niet op orde zijn, vallen er in de directe omgeving van Tata ook slachtoffers als gevolg van de kankerverwekkende uitstoot van de fabriek.
Kolen zijn de meest schadelijke fossiele brandstof voor het klimaat, het milieu en de gezondheid, en het gebruik van kolen is niet meer van deze tijd. Zowel de VN als het IEA (Internationaal Energieagentschap) roepen dan ook op om zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van kolen. Dat staat nog los van de schade die Tata in de directe omgeving veroorzaakt voor de volksgezondheid en de biodiversiteit, zoals in talloze rapporten is vastgesteld. Tata is hiervan op de hoogte, maar blijft vol inzetten op het gebruik van kolen, ondanks plannen om op termijn over te schakelen op 'Groen staal'.
Omdat de overheid niet ingrijpt en de kooksgasfabrieken niet stillegt, zien wij ons als bezorgde burgers genoodzaakt dan maar zelf de bedrijfsprocessen van Tata te blokkeren. De activiteiten van Tata zijn onverantwoord, immoreel en op sommige onderdelen zelfs ronduit illegaal. Dat nemen wij individuele werknemers die voor het bedrijf werken, niet kwalijk: het gaat hier om keuzes van leidinggevenden die willens en wetens de gezondheid van omwonenden èn werknemers op het spel zetten. Het is dan ook niet voor niets dat omwonenden zowel een strafzaak tegen Tata zijn begonnen als ook een schadevergoeding eisen voor geleden schade.
Onze actie is dus niet gericht tegen individuele medewerkers, en wij eisen naast sluiting van de kooksgasfabrieken ook een fatsoenlijke regeling voor medewerkers die als gevolg daarvan hun baan zouden verliezen. Het spijt ons dan ook dat individuele werknemers afgelopen maandag hinder hebben ondervonden van onze actie. Daar willen wij ons voor verontschuldigen. Wij hebben onvoldoende stilgestaan bij de consequenties van onze blokkade voor werknemers die na een dag hard werken naar huis wilden gaan. Dat is iets wat we mee zullen nemen in onze volgende acties en waar we meer rekening mee zullen proberen te houden.
Dat gezegd hebbende willen wij erop wijzen dat het een keuze van Tata en de veiligheidsdriehoek is geweest om ons te laten zitten. Wij zijn ons er ten volle van bewust dat onze actie tegen de wet is en arrestatie tot gevolg kan hebben; sterker, wij houden er volledig rekening mee dat we gearresteerd worden als gevolg van onze blokkade. Wij waren dan ook enigszins verrast dat men ons liet zitten. De signalen die ons bereikten, waren dat Tata geen arrestaties wilde omdat dit tot negatieve aandacht zou leiden. Zonder ons aandeel in de overlast te willen bagatelliseren, heeft het er dus ook alle schijn van dat Tata hinder voor de eigen werknemers prefereerde boven mogelijke negatieve publiciteit als gevolg van eventuele arrestaties.
Wij denken dat wij naast de werknemers staan en dat we een gezamenlijke strijd voeren tegen een opportunistisch bedrijf dat winst boven gezondheid, milieu en klimaat stelt en dat medewerkers, omwonenden en bezorgde burgers tegen elkaar uit speelt. Daarom gaan we graag met medewerkers in gesprek. We willen luisteren naar hun zorgen, en hen vertellen wat onze zorgen zijn en waarom we doen wat we doen. We hebben niet de bedoeling anderen van ons standpunt te overtuigen maar willen graag nader tot elkaar komen en ontdekken wat ons bindt in plaats van wat ons verdeelt. We zijn ervan overtuigd dat werknemers en omwonenden uiteindelijk hetzelfde willen als wij: groene, gezonde banen in een schone IJmond.”